- Misschien heb je behalve lentekriebels ook schoonmaakkriebels in mei.
- Het is alleen niet altijd even makkelijk om te beginnen, omdat de lange lijst met klussen demotiveert. Of omdat je niet weet waar je moet beginnen.
- Deze tips helpen je om structuur aan te brengen en de juiste werkwijze te hanteren, zodat je niet onnodig veel tijd kwijt bent aan de lenteschoonmaak.
- Lees ook: 10 tips van een interieurontwerpster om een klein appartement groter te laten lijken
Het is lente en daarmee krijg je behalve de drang om naar buiten te gaan om elke vooralsnog schaarse zonnestraal mee te pakken, wellicht ook de kriebels om schoon te maken!
Nu is het misschien een tijd geleden dat je méér deed dan stofzuigen en ergens een doekje overheen halen. Want goed schoonmaken vergt natuurlijk tijd.
Er zijn mensen die daar helemaal geen moeite mee hebben en juist een beetje een gelukkig worden van schoonmaken. Maar niet iedereen wil bijvoorbeeld een heel weekend besteden aan sorteren, opruimen en grondig soppen.
Tegelijk wil je wel van de stof en troep af om fris de lente in te gaan en wat meer doen dan je normaliter doet. Maar waar te beginnen? En welke klussen moet je oppakken of kun je juist laten voor een huis dat opgeruimd voelt.
Business Insider verzamelde 13 tips om je woning spic en span te krijgen, zonder dat je als Marie Kondo elke frutsel moet oppakken.
1. Maak een lijst van ergernissen
Voordat je begint, is het wellicht goed om een rondje door het huis te maken en erachter te komen waar je je het meest aan ergert. Bijvoorbeeld de stof op de plank waar je nooit komt, een losse schroef waardoor een paneel in een meubelstuk net niet helemaal recht is, vieze ramen, of kleding en spullen die geen vaste plek hebben waardoor ze steeds rondslingeren.
Dingen die irriteren geven onrust. Als je deze in ieder geval oppakt en er een oplossing voor vindt, sla je een grote slag. Eindelijk een stofvrije plank, een recht meubelstuk en schone ramen kunnen een gevoel van opluchting geven. En hoe fijn is het dat je voortaan wel weet waar je die voorheen rondslingerende kleding en spullen moet parkeren?
2. Zorg dat je alle benodigdheden in huis hebt voor je begint
Zorg dat je alles in huis hebt wat je nodig hebt voordat je begint. Gereedschap voor kleine klusjes, schoonmaakdoekjes, een mop, een trekker voor de ramen en schoonmaakmiddelen (denk bijvoorbeeld aan speciale middelen voor de houten vloer of natuursteen). En denk aan milieuvriendelijkere alternatieven en/of goedkopere ‘Oma weet raad’-opties. Een plumeau is handig voor bijvoorbeeld de radiator of luxaflex en een ragebol voor spinnenwebben aan het plafond.
3. Niet doen: dweilen met heet water
Er zijn ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen. Schoonmaken met heet water bijvoorbeeld. Volgens experts die Nu.nl heeft gesproken is dat de grootste fout die mensen maken bij het schoonmaken. Heet water verdampt sneller waardoor er zeepresten achterblijven op de vloer en die gaat plakken, aldus Anoesjka Imambaks, eigenaresse van huishoudservice Maid at Home.
Volgens haar kun je zelfs met alleen water schoonmaken als je de juiste schoonmaakdoeken gebruikt. De microvezeldoek is volgens haar een goed voorbeeld. De juiste werkwijze is om eerst met een droge doek af te stoffen en vervolgens met een natte doek. Als je meteen nat afneemt raken de vezels van de doek verstopt.
4. Dweilen of ramen lappen: gebruik twee emmers water met en zonder schoonmaakmiddel
De vloer of de ramen kunnen zo vies zijn dat je het water een paar keer moet vervangen. Wellicht is het een idee om twee emmers te vullen, een met en zonder schoonmaakmiddel. Als je vuil met de borstel, spons of dweil hebt afgenomen, dompel je deze in de emmer zonder schoonmaakmiddel om het vuil daarin los te laten. Vervolgens dompel je hem in de emmer met schoonmaakmiddel om een nieuw stuk vloer of raam af te nemen.
5. Gebruik het juiste schoonmaakmiddel
Daarnaast wil je niet het verkeerde middel gebruiken. Chloor ontsmet maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet, aldus de Diet Groothuis, schrijfster van Het Grote Poetsbek tegen Nu.nl. Soda maakt wel schoon en ontvet, en met een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het ook.
Volgens Groothuis zijn Oma weet raad-middelen sowieso goedkoper en milieuvriendelijker dan kant-en-klaar-producten. Groene zeep, schoonmaakazijn en soda vind je onderin het schap van de supermarkt, waar de goedkopere artikelen liggen. Let wel op of de middelen geschikt zijn voor de oppervlakten die je wilt schoonmaken. Natuurstenen tegels in de badkamer kunnen bijvoorbeeld niet tegen azijn.
6. Lucht de boel en ga per ruimte te werk, met de klok mee
Je beginnen door de boel te luchten. Zet ramen en deuren open om zoveel mogelijk fijnstof weg te krijgen, tipt Holistic.
De meeste opruimexperts raden aan om per ruimte te werk te gaan. Westwing heeft tips waarmee je de tijd die je aan een kamer besteedt kan beperken. Werk van boven naar beneden en begin met de slaapkamers. Verwijder eerst alle losse spullen en het beddengoed, verzamel het wasgoed en leg het bij de wasmachine. Voor de spiegel en hoeken gebruik je een plumeau. Items stof je af met een microvezeldoek. Verder tip Westwing om met de klok mee te werken, zodat je weet wat je hebt schoongemaakt.
7. Stofzuigen: controleer stofzuigerzak!
Voor stofzuigen geldt eenzelfde soort tip. Werk vanuit de verste hoek richting de deur in lange bewegingen. Zo voorkom je dat je meerdere keren hetzelfde stuk vloer stofzuigt. Zorg wel dat je een stofzuiger hebt die krachtig genoeg is en waarvan je hebt gecontroleerd of de stofzuigzak moet worden vervangen.
8. Spray douche, bad, toiletpot en wastafel met schoonmaakmiddel en laat intrekken
Zijn de slaapkamers gedaan dan kun je door naar de badkamer. Westwing tipt om eerst de wasbak, douche, bad en toiletpot te sprayen met schoonmaakmiddel en dit in te laten trekken. Vervolgens veeg je alles schoon met de microvezeldoek. Spoel de doek tussendoor uit. Werk bij de wastafel van achter naar voren en pak de kranen en de afvoer mee. Reinig dan het bad en/of de douche.
Wil je de douche en het bad toch grondiger doen, spray deze dan in het begin in met een ontkalker in plaats van een allesreiniger. Daarna kun je de vloer stofzuigen of vegen en dweilen.
9. Keuken: ruim eerst losse spullen op
In de keuken werk je weer met de klok mee. We gaan er even niet vanuit dat je de keukenkastjes uitmest, maar als die op je lijst met ergernissen staan kun je ze natuurlijk wel aanpakken. Westwing tipt om eerst alle losse spullen op te ruimen en ervoor te zorgen dat de vaatwasser is opgeruimd.
Vervolgens schrob je het aanrecht en het fornuis schoon. Daarna maak je een sopje van allesreiniger en dompel je er een microvezeldoek in om alles na te vegen. Andere items en kastdeuren en apparaten mee neem je eerst droog af en daarna nat.
10. Woonkamer: Plumeau voor luxaflex of lamellen
Door naar de woonkamer waar je wederom alle losse spullen opruimt. Met microvezeldoekjes stof je alles af, waarbij je elk item in een beweging optilt en afstoft. Heb je luxaflex of lamellen, gebruik dan een plumeau om deze af te stoffen. Stofzuig de ruimte van achter naar voren en dweil eventueel de vloer.
11. Tips voor grotere klussen: ramen wassen, vaatwasser, stinkende afvoer
Ramen wassen is meestal toch wel een tijdrovend klusje. Buiten en binnen maak je eerst de kozijnen stofvrij met een borstel om vervolgens de ramen te lappen. Het wemelt op internet van de tips om streeploze ramen te krijgen. De een zweert bij de afwasmiddel terwijl de ander liever allesreiniger gebruikt. Of men gaat voor een vaatwasblok, of een mengsel van schoonmaakazijn, spiritus en een druppeltje afwasmiddel.
Misschien kun je uit de vaatwasser inmiddels een heel magnetronmenu halen. Maak de filter los en maak deze schoon met heet water. Neem ook de deur en het deurrubber af met een doekje. Draai een heet wasprogramma met soda, azijn, citroen of een speciaal reinigingsmiddel om de vaatwasser vrij te krijgen van vet, tipt Dewitgoedoutlet.nl.
Stinkt de afvoer in de douche of in de keuken, dan is soda je vriend. Doe soda en in de afvoer, laat het een kwartiertje trekken en giet er warm water over. Volgens het Poetsbureau kun je ook een mengsel van baksoda en schoonmaaksoda in de afvoer gieten en het een uur laten zitten. Daarna giet je er azijn bij. Dek de afvoer af met een pot of kom en spoel na een nacht alles door.
12. Tip voor als je niet 'all the way' wilt gaan
Opruimspecialist Hermance Hora Siccama geeft aan Holistic een tip voor als je niet ‘all the way’ wilt gaan. “Ik zou beginnen met luchten, uitkloppen en wassen”, zegt ze. Dus zet de ramen tegen elkaar open en was of stoom de bedsprei en/of andere hoezen. Klop de kleden uit en ruil je wintergarderobe in de kast in voor zomerkleding.
13. Bepaal van tevoren wat haalbaar is
Volgens opruimcoach Lammy Wolfslag die Nu.nl sprak, is het sowieso raadzaam om van tevoren te bepalen wat je doel is en wat haalbaar is. “Begin bijvoorbeeld met een plek waar je het meeste verblijft of waar je wakker van wordt. Van rommelige slaapkamer word je ook onrustig wakker", zei ze. En een slaapkamer is makkelijker dan het opruimen van oude fotoboeken met een emotionele lading. Dit raakt ook aan het lijstje met dingen die irriteren dat we aan het begin van dit artikel noemden. Dit helpt je om gestructureerd te werk te gaan, maar zorgt wel dat de klussen haalbaar zijn.